Brichetă
A brikettálás mint folyamat, a brikett mint fűtőanyag.

A brikettálás olyan folyamat, amely során bizonyos típusú anyagok térfogata nagy nyomás alatt csökken, így a brikettált tüzelőanyag fizikai jellemzői – elsősorban csomagolási, szállítási, továbbfeldolgozási és felhasználási szempontból – előnyösen változnak. A nád és mezőgazdasági melléktermény brikettálása, préselése esetén a nagy nyomás alatt felszabaduló lignintartalom biztosítja az elkészült brikett tüzelőanyag szilárdságát.
A brikettálásra szánt alapanyagot megfelelő előkészítéssel (szükség esetén aprítással és szárítással) kell feldolgozásra alkalmassá tenni. Természetesen a darálási és szárítási fázis csak akkor szükséges, ha az alapanyag nem a kívánt nedvességtartományban van, illetve a mérete nem megfelelő. Egyes anyagfajták esetén a darálás szükségtelen. A megfelelő brikettálási folyamathoz az ajánlott nedvességtartalom 6 és 16% közötti. A stabil, megbízható termékminőséghez a 10 – 14%-os tartomány az optimális. Az így előkészített anyag a tárlósilókba kerül, majd onnan csigás szállítással vagy felső adagolással kerülhet tovább a brikettáló berendezéshez. Az anyagok préselése közben jelentősen megnövekvő hőmérséklet hatására az alapanyagok különböző kötőanyagokat szabadítanak fel. A brikettálási folyamat sikere érdekében az alapanyagok nedvességtartalmának legalább 6%-osnak kell lennie. A magas hőmérséklettel az anyagban található nedvesség elpárolgása is együtt jár.
A kész brikett tüzelőanyagokat speciális csomagoló-, fóliázó géppel készítik elő a szállításra, illetve további tárolásra. A kisebb csomagolási egységeket raklapra helyezve, majd megfelelően rögzítve tehetjük alkalmassá a tárolásra vagy kiszállításra.
A csigás préssel gyártott brikett formája a négyzet alapú hasábtól a kör alapúig változik. Több méretben kapható, tetszőlegesen választhatunk a 15 – 30 cm hosszúságú brikettek között. Átlagos sűrűsége 1,2 – 1,4 g/cm3 , ezért szinte nem is morzsolódik, inkább csak törhető. Raklapos és zsákos kiszerelésben egyaránt kapható.
în proces...
Oţel produs fotocopie
Brichetă fotocopie
Cămin fotocopie